Boşanma Davasından Feragat

BOŞANMA DAVASINDAN FERAGAT VE VAZGEÇMENİN SONUÇLARI DAVADAN VAZGEÇME NEDİR;

Davadan vazgeçme, Davacının ikame etmiş olduğu davasından vazgeçmesi davasını geri çekmesi olup, davalının kabul şartına bağlıdır. Davadan vazgeçme teknik anlamda davanın geri alınmasıdır.

Bu durum HMK.nun Davanın geri alınması başlıklı 123. Maddesinde; “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir.” Şeklinde ifadesini bulmuştur.

Davadan Feragat Nedir;

Davacının, ikame etmiş olduğu davasının talep sonucundan kısmen yada tamamen vazgeçerek, davadaki taleplerinden feragat etmesidir. Davacının davasından Feragat etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.

Bu durum HMK.nun Davadan feragat başlıklı 307. Maddesinde; “Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Kabul, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri davalarda hüküm doğurur.”  ve  309. Maddede; “(1) Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. (2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (3) Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. (4) Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.”  Şeklinde ifadesini bulmuştur.

BOŞAN DAVALARINDA DAVADAN FERAGAT VE DAVADAN VAZGEÇMENİN EN ÖNEMLİ SONUÇLARI;

BOŞANMA DAVASINDAN VAZGEÇİLİRSE (dava geri alınırsa)

Davadan vazgeçme halinde, karşı tarafça vazgeçme kabul edilirse, Mahkemece dava hiç açılmamış gibi Davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.

  • Davadan Vazgeçen kişi davasını hiç açmamış sayılır.
  • Davadan Vazgeçen, istisnalar hariç, Aynı nedenlerle (aynı boşanma sebepleriyle) davasını yeniden açabilir.
  • Somut olayın nitelendirilmesine göre, zina ve hayat kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, sebeplerinden biri nedeniyle dava açılmış ise, davadan vazgeçme bu sebeplerin zımnen (örtülü olarak) affedildiği şeklinde yorumlanabileceğinden, bu sebeplere dayanarak tekrar boşanma davası açılamayabilir.

BOŞANMA DAVASINDAN FERAGAT EDİLİRSE

Boşanma Davasını ikame eden Davacı, davadaki talep sonucundan kısmen ya da tamamen vazgeçerse, davadaki taleplerinden feragat ederse, Davacının davasından Feragat etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.

  • Davadan Feragat dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır.
  • Feragatin hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
  • Feragat, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.
  • Feragat , kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur.
  • Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ve avukatlık ücretini ödemeye mahkûm edilir.
  • Davadan feragat edildiğinde, feragat edilen davadaki aynı boşanma sebeplerine dayanarak yeniden dava açılamaz.
  • Boşanma davasından feragat edildikten sonra, daha sonra ortak hayatın yeniden kurulamaması sebebiyle, tekrar boşanma davası açılabilir. Bunun için feragat üzerine davanın reddedilmesi kararının kesinleşmesi ve bu kararın kesinleşmesinden itibaren üç yılın geçmiş olması gerekir.

Genel olarak bakıldığında, Boşanma davası taraflarının, davadan feragat mi, yoksa vazgeçeme mi yapacaklarını çok iyi değerlendirmeleri gerekir, Zira Davadan Feragat edildiğinde, aynı sebeplere dayanarak yeniden dava açmaları mümkün olmayacaktır. Davadan Feragat edildikten sonra, meydana gelen yeni sebeplere dayanarak boşanma davasının açılabilmeleri mümkün olacaktır.

Av. Ali GÖRGÜLÜ

Görgülü Hukuk & Danışmanlık Avukatlık Bürosu

Benzer gönderiler